Hoe kon dit gebeuren?

Indrukwekkende mini-serie over grootste kernramp

CANV - woensdag 15 april om 22:20

© https://pressroom.hbo.pl/
De bejubelde HBO-reeks Chernobyl start vanavond bij onze zuiderburen van Canvas. De mini-serie gaat over de kernramp in de Oekraïne die in 1986 heel Europa in zijn greep had.

Volgens kenners is deze miniserie over de kernramp in Tsjernobyl een van de beste series van het afgelopen jaar. De reeks begint bij het begin: met een ontploffing in de kernenergiecentrale in de Oekraïense stad. 

De hoofpersonen

Centraal in Chernobyl staan drie hoofdpersonages:een toonaangevende kernfysicus Legasov, de vice-premier van de Sovjet-Unie Shcherbina en Khomyuk, eveneens een kernfysica. Legasovis de eerste die de werkelijke omvang van de ramp doorheeft. De vice-premier is belast met het onder controle krijgen van de ramp. De derde hoofdpersoon probeert koste wat kost de waarheid boven tafel te krijgen.

Afschuwelijke gevolgen

De serie laat zien hoe de kernramp in eerste instantie in de doofpot wordt gestopt en waardoor er tientallen medewerkers van de centrale te lang aan de straling zijn blootgesteld. Datzelfde geldt voor brandweermannen en mensen uit Tjernobyl die 'genieten' van de indrukwekkende asregen die op hun gemeenschap neerdaalt. Later zien we de afschuwelijke fysieke gevolgen die deze blootstelling teweeg bracht.

Canvas laat op woensdag twee afleveringen achter elkaar en plaatst deze direct na uitzending ook online waar ze terug te zien zijn.

Bekijk hieronder de trailer:

 

Meer over