Instinct

Kat-en-muisspel tussen Carice van Houten en Marwan Kenzari

NPO 3 - zondag 12 september om 20:15

© filmdepot.nl/api
Voor haar regiedebuut Instinct kon Halina Reijn beschikken over twee absolute topacteurs: Carice van Houten en Marwan Kenzari. Je kunt het slechter treffen.

Nicoline (Carice van Houten) gaat als psycholoog aan de slag in een tbs-kliniek, ze neemt de cliënten van haar voorganger over.

Instinct

Idris (Marwan Kenzari) is een van hen. Hij heeft gewelddadige zedendelicten gepleegd, maar Nicolines collega’s vinden dat hij klaar is voor een terugkeer in de maatschappij. Of ze het daar nou mee eens is of niet: Idris’ eerste onbegeleid verlof is al gepland. In dit regiedebuut van actrice Halina Reijn is vanaf het begin duidelijk dat er iets broeit tussen cliënt en psycholoog. Nicoline en Idris draaien om elkaar heen. Ze trekken elkaar aan en stoten elkaar daarna weer af. Idris lijkt de kat die met zijn prooi speelt voor hij haar verslindt, maar het ligt genuanceerder. Wie nou precies de touwtjes in handen heeft in dit psychologische spel wordt nooit helemaal duidelijk. Dat maakt Instinct alleen maar intrigerender.

Halina Reijn

Halina Reijn is niet alleen de regisseur van Instinct. Ze schreef ook mee aan het script én ze produceerde de film. Dat laatste deed ze samen met hoofdrolspeelster en hartsvriendin Carice van Houten. Instinct is de eerste film van Man Up, het productiebedrijf dat Van Houten en Reijn samen hebben opgericht.

Meer over