Interview: Henny Huisman over Home Is Where the Heart Is

Was je meteen enthousiast?
„Integendeel! Toen de producent me vroeg, wilde ik erover nadenken en overleggen met mijn gezin, want het draait niet alleen om mij. Mijn kinderen en kleinkinderen wonen naast ons en mijn vrouw Lia houdt de publiciteit graag ver van haar bed. Uiteindelijk zijn we de uitdaging toch aangegaan.” Waarom? „Deze producent maakt programma’s die integer zijn en inhoud hebben. Het moest niet de ‘Henny Huismans Grote Zwervershow’ worden. Voor 50 tv-minuten hoef ik het niet te doen: die tijd heb ik gehad. Aan de andere kant: ik ben inmiddels zo vaak gevraagd. Waarom zou ik dan wél meedoen aan Waku waku en afhaken als ik met mijn deelname misschien écht een verschil kan maken in iemands leven?”

Hoe was de week met Lorenzo?
„Uniek. We wisten vooraf niet wie er kwam. En dan loopt er ineens een jonge, Surinaams knul je erf op. Onze kleindochter Emma (9) komt uit Suriname, dus dat maakte het extra bijzonder. Lorenzo’s trieste verhaal, verdriet, onzekerheid en gebrek aan eigenwaarde raakten ons en we hebben geprobeerd zijn leven weer op de rit te krijgen. Uiteindelijk moet hij het wel zelf doen. Ik kan een restaurant bellen en een stageplek regelen; híj moet zorgen dat hij op tijd is en laten zien wat hij waard is.”

Heb je er zelf ook wat van geleerd?
„Zeker. Ook ik had een vooroordeel over daklozen. Ik hoor mezelf vooraf nog zeggen: ‘Ik hoop niet dat-ie naar pis stinkt.’ Vreselijk dat ik dat dacht. Veel mensen zullen een vooroordeel hebben, al dan niet bewust. Ik hoop dat dit programma dat kan wegnemen en meer begrip kweekt. Ik geef het je te doen op straat in weer en wind." 

Wanneer is dit project geslaagd?
„Als Lorenzo slaagt in zijn leven en succes en geluk vindt. We hebben hem als gezin een warm nest en een opstapje naar een mooie toekomst willen geven. We hebben ook nog steeds contact. Hopelijk zijn we een beetje zijn stok achter de deur om er echt voor te gaan. Hij heeft nu, wellicht voor het eerst in z’n leven, mensen die om hem geven. Misschien mogen we ooit komen bij de opening van zijn eigen restaurant? Zou fantastisch zijn.”

Reageren