Intocht Sinterklaas

Extra spannende intocht

NPO 3 - zaterdag 14 november om 12:00

© Bindinc
De landelijke intocht van Sinterklaas ziet er in 2020 iets anders uit. De aankomstlocatie van de Sint en zijn Pieten is namelijk geheim, om te voorkomen dat er publiek komt. Misschien maakt dat de intocht extra spannend?

De aankomst van Sinterklaas in Nederland verloopt nooit vlekkeloos. Zoekgeraakte pakjes of een bang paard; elk jaar ziet de Goedheiligman zich met een probleem geconfronteerd. In 2020 is de Intocht Sinterklaas omgeven door complicaties van een heel andere orde.

Lockdown

Omdat traditiegetrouw veel kinderen en ouders de Sint verwelkomen, ziet de NTR zich dit jaar genoodzaakt de aankomstlocatie van Sint en zijn Pieten geheim te houden. De omroep zegt er alles aan te doen de intocht te laten doorgaan. Alleen nog strengere coronamaatregelen - op het moment van schrijven geldt een gedeeltelijke lockdown - kunnen roet in het eten gooien. Kinderen hoeven niet te vrezen voor hun dagelijkse portie Sint-nieuws. Het Sinterklaasjournaal is sinds 9 november gewoon te zien.

Veel verrassingen

Hoe de daadwerkelijke aankomst van Sint en de Pieten verloopt, is nog een verrassing. Ook maakt de NTR niet bekend of corona een rol speelt. Als het goed is, heeft Sinterklaas wel gewoon zijn paard bij zich. Jarenlang was Amerigo zijn trouwe metgezel. In 2019 kwam de Sint voor het eerst niet met de schimmel, maar met het nieuwe paard Ozosnel. Dit dier was er de reden van dat Sint per stoomtrein kwam en niet met de boot. Ozosnel zou namelijk koudwatervrees hebben. Later werd bekend dat Paardenpiet dit had verzonnen om te verbloemen dat hij het zwarte paard telkens wit schilderde met niet-watervaste verf.

Meer over