Jason Bourne

Matt Damon kruipt weer in de huid van voormalig geheim agent Jason Bourne

Veronica - woensdag 28 februari om 20:25

© Universal Pictures
Voormalig geheim agent Jason Bourne groeide dankzij de knallende Bourne-trilogie uit tot een soort James Bond voor de 21e eeuw: efficiënt en levensgevaarlijk. Na een afwezigheid van negen jaar is hij terug in Jason Bourne.

Het is in Jason Bourne alweer jaren geleden dat het titelpersonage (Matt Damon) spoorloos verdween. Al die tijd maakt de CIA nog steeds onverdroten jacht op hem: Bourne is immers de man die de vuile was over een aantal ultrageheime CIA-operaties buiten hing.

Jason Bourne

Al die tijd staat Bourne er zo goed als alleen voor. Hij heeft zich teruggetrokken en heeft alleen nog af en toe contact met zijn oude vertrouweling Nicky (Julia Stiles). Een foutje van Nicky brengt CIA-agent Heather Lee (Alicia Vikander) op het spoor van Jason Bourne: hij houdt zich schuil in Griekenland.

Ze speelt die informatie door aan haar baas, CIA-topman Dewey (oude rot Tommy Lee Jones). Hij besluit de sluimerende klopjacht op Bourne op volle kracht door te zetten.

Matt Damon

Wie de eerste drie Jason Bourne-films gezien heeft, weet wat dat betekent: keiharde actie, spectaculaire achtervolgingen en Matt Damon die al vluchtend moet proberen de eindjes van een ingewikkeld web van intriges aan elkaar te knopen.

Over spektakel gesproken: de achtervolging door Las Vegas mag er zeker wezen. Het filmen van die achtervolging nam vijf volle weken in beslag. In die tijd sneuvelden er maar liefst 170 auto’s.

Meer over