Jerry Maguire

Tom Cruise is goudeerlijk in Amerikaanse tragikomedie Jerry Maguire

VRT1 - zaterdag 24 februari om 22:50

© Sony pictures
Tom Cruise speelt in Jerry Maguire de rol van een sportagent die zijn baan kwijtraakt omdat hij besluit voortaan wat eerlijker te zijn.

Jerry Maguire (Tom Cruise) is een succesvolle agent in de sportwereld. Dollartekens beheersen zijn leven. Grijnzend regelt hij supercontracten voor de sterren die hij vertegenwoordigt. 

Jerry Maguire 

Iedereen is blij met Jerry. De sporters met hun vette contracten, zijn baas met zijn commissie en Jerry zelf met zijn riante salaris. Tot Jerry op een dag een ingeving krijgt: geld moet niet meer het belangrijkste zijn, maar de mensen waarmee hij werkt. Hij wil terug naar de basis, terug naar de persoonlijke zorg. Zijn baas neemt hem dat niet in dank af. Sterker nog: hij ontslaat Jerry.

Die laat zich daar niet door uit het veld slaan. Hij begint in Jerry Maguire voor zichzelf. Hij hoopt dat cliënten en collega's hem zullen volgen, maar dat valt vies tegen. Alleen collega Dorothy (Renée Zellweger) en de arrogante American footballspeler Rod Tidwell (Cuba Gooding Jr.) maken de overstap naar Jerry's nieuwe agentschap.

Tom Cruise

Regisseur Cameron Crowe werkte dik drie jaar aan het script voor Jerry Maguire. Omdat het schrijven zo lang duurde, vond Crowe dat zijn eerste keuze voor de rol van Jerry Maguire – Tom Hanks – ondertussen te oud was geworden om de rol te kunnen spelen.

De hoofdrol ging naar Tom Cruise. Dat bleek een goede keus: mede dankzij hem werd Jerry Maguire een groot succes.

Meer over