Jezus van Nazareth, naar alle windstreken

Keffah Allush reist door de geschiedenis van het christendom in Jezus van Nazareth, naar alle windstreken

NPO 2 - maandag 25 december om 19:58

© EO
Aan de hand van vier wegbereiders van het christendom schetst Kefah Allush de kerstening van Europa. In de eerste aflevering van Jezus van Nazareth, naar alle windstreken vertelt hij hoe Patricius, beter bekend als Saint Patrick, de bewoners van Ierland bekeerde.

Op vier achtereenvolgende avonden maakt Kefah Allush een reis door de geschiedenis van het christendom. Wat begon als een obscure sekte in een uithoek van het Romeinse Rijk, groeide in vijftien eeuwen uit tot de dominante godsdienst van Europa. In Jezus van Nazareth naar alle windstreken bezoekt de presentator steeds een ander land voor een portret van een lokale wegbereider van het christendom.

Jezus van Nazareth, naar alle windstreken

In de eerste aflevering is dat Patricius, beter bekend als Saint Patrick, die in opdracht van de paus de Ieren bekeerde. Rond Patricius is een hele cultus ontstaan, compleet met een eigen feestdag. Het verhaal gaat dat er op Ierland geen slangen zijn omdat Patricius ze allemaal heeft verjaagd. Deze 'slangen' verwijzen naar de oude heidense overtuigingen.

Meer over