Jezus van Nazareth, naar alle windstreken

Hendrik van Uppsala speelt een belangrijke rol in de laatste aflevering van Jezus van Nazareth, Naar alle Windstreken

NPO 2 - donderdag 28 december om 20:02

© EO
In deze laatste aflevering van Jezus van Nazareth, Naar alle Windstreken vertelt Kefah Allush hoe het christendom in de elfde eeuw naar Finland kwam. Het verhaal van Hendrik van Uppsala speelt daarin een belangrijke rol, maar het is onzeker of hij echt heeft bestaan.

De bewoners van het gebied dat we nu kennen als Finland hadden in de Vikingtijd al te maken met veroveraars uit het westen. Vanaf de elfde eeuw kreeg ook het christendom er voet aan de grond. Verhalen over de bisschoppen die de Finnen kwamen kerstenen stammen vaak van ver na hun dood en moeten met een korrel zout worden genomen.

Jezus van Nazareth, Naar alle Windstreken

In de laatste aflevering van Jezus van Nazareth naar alle windstreken stuit Kefah Allush op het verhaal van bisschop Hendrik van Uppsala, die in 1153 naar Finland kwam en een leven leidde van veroveren, dopen en kerken bouwen. Volgens de legende kwam Hendrik aan een bloederig eind door een moordenaar genaamd Lalli. Na Hendriks dood zou er een hele rits wonderen hebben plaatsgevonden en tegenwoordig wordt hij als heilige vereerd.

Meer over