JFK

Kevin Costner onderzoekt de moord op John F. Kennedy in JFK

Veronica - woensdag 5 juli om 20:25

© Warner Bros
In de film JFK speelt Kevin Costner officier van justitie Jim Garrison. Drie jaar na de moord op John F. Kennedy komt er nieuw bewijsmateriaal boven water. Garrison besluit de zaak opnieuw te onderzoeken.

President John F. Kennedy werd in 1963 doodgeschoten in Dallas, Texas. Onderzoek heeft uitgewezen dat de moord op John F. Kennedy het werk van eenling Lee Harvey Oswald is geweest.  Jim Garrison (Kevin Costner) heeft zijn twijfels bij de verhalen die de FBI aan de bevolking vertelt.

JFK

Getuigen sterven onder verdachte omstandigheden, zijn gezinsleven gaat naar de knoppen, maar Garrison wil het koste wat kost tot een proces brengen. Hij weet dat hij dat zal verliezen, maar het bewijsmateriaal kan dan niet meer verborgen blijven.

Regisseur Oliver Stone geeft in zijn films vaak een controversiële visie op de Amerikaanse maatschappij (Platoon, Wall Street). JFK is zijn meest dwarse film.

In deze politieke thriller overspoelt hij de kijker drie uur met informatie. Het gaat Stone er niet om dat de kijker alles onthoudt, maar dat het gevoel achterblijft dat er iets niet klopt.

Oliver Stone

JFK werd genomineerd voor acht Oscars, waarvan het die voor de beste montage en die voor beste cinematografie daadwerkelijk won. 

Regisseur Oliver Stone baseerde JFK op het boek On the Trail of the Assassins van Jim Garrison.

Dat boek bevat onder andere een strafrechtelijk onderzoek van Jim Garrison zelf. Het boek maakte destijds veel los, net als de de film.

Nog altijd trekken veel mensen de officiële lezing over de moord op JFK in twijfel, al was er ook veel kritiek op de claims van Garrison.

Meer over