Jochem in de wolken

Jochem Myjer staat oog in oog met zeearend

NPO 1 - vrijdag 29 oktober om 21:30

© EO
Jochem Myjer vliegt in deze aflevering van Jochem in de wolken boven de zeshonderd jaar oude Biesbosch. Het stille en visrijke gebied is de perfecte leefomgeving voor de zeearend. Nergens anders in Nederland zijn er zo veel van deze roofvogels.

Twee vliegen in een klap voor Jochem Myjer in Jochem in de wolken. De Biesbosch, het natuurgebied van deze week, zorgt met zijn kreken, moerasbossen en rietvelden voor een prachtig uitzicht én het is de belangrijkste Nederlandse verblijfplaats voor een van Myjers favoriete vogels: de zeearend.

Zeearend

Tijdens een vakantie in Noorwegen maakte Myjer kennis met de imposante roofvogel. Op een berg kreeg hij tranen in zijn ogen toen hij twee gigantische exemplaren zag overvliegen, op nog geen 5 meter bij hem vandaan. Vanuit zijn luchtballon is de zeearend ook niet te missen; de vogel heeft een spanwijdte van minstens 1,8 meter. Maar de zeshonderd jaar oude Biesbosch heeft meer belangrijke bewoners, waaronder de visarend en de bever, stiekem de leukste van ze allemaal.

Meer over