Jon Hamm is een Mad man

De ontdekking van Mad men is Jon Hamm (38). Een man die nog vrijwel onbekend was, voor zijn hoofdrol in de serie over New Yorkse reclamemannen. Nu speelt hij Don Draper, altijd strak in het pak, altijd een glas whisky aan z'n mond en altijd een mooie vrouw aan zijn arm.

Don Draper is uitgegroeid tot een van de meest bewonderde mannen in Amerika. Het raadsel is natuurlijk waar Jon Hamm was vóór hij zijn driedelige pak aantrok. Het antwoord: werkloos thuis. Nadat hij een zaakwaarnemer had gescoord lukte het Jon Hamm toch om nog drie jaar om enkele rol te bemachtigen.

Poel van ellende
Niemand in Hollywood wilde hem. Destijds beschouwde Hamm zijn leven als een doffe poel van ellende, maar nu vindt hij het een zegen. "Als ik 21 was geweest en zo succesvol als nu, zou ik het waarschijnlijk niet aan hebben gekund. Ik zie acteurs in deze stad die het al jong maken."

Nee horen
Hij gaat verder: "Dat zijn mensen die nog nooit van het woord 'nee' hebben gehoord. 'Hoe bedoel je, dat ik deze olifant niet dood mag maken, 'm op deze auto leggen, 'm in de brand steken en vervolgens opsnuiven?' Nou gewoon, omdat het niet kan! Dat kun je ze niet aan het verstand brengen."

Verlichting
De serie Providence bracht in 2001 verlichting. Dat leidde weer tot een reeks rollen bij o.a. The division en The unit. Tegen de tijd dat Mad men om de hoek kwam kijken, was Hamm een veteraan. Een relatief onbekende, dat wel.

The Sopranos
Gelukkig wist bedenker Matthew Weiner sinds hij James Gandolfini voor The Sopranos had aangenomen dat een onbekende acteur in een nieuwe serie heel goed kon uitpakken. Na de eerste auditie had Weiner zijn hoofdrolspeler. Jon Hamm? Dat is Don Draper.

Reageren