Journaal: Persconferentie coronacrisis

Tijd voor een nieuwe persconferentie van Mark Rutte

NPO 1 - dinsdag 14 december om 18:58

Drie weken geleden besloten Mark Rutte en Hugo de Jonge in te zetten op een avondlockdown om zo het toenemend aantal besmettingen een halt toe te roepen. Heeft het gewerkt en kunnen we weer shoppen, sporten en uiteten na 17:00 uur? We horen het vanavond in een nieuwe persconferentie.

We zullen maar gauw de pleister van de wond trekken: versoepelingen lijken van de baan. Het demissionair kabinet gaat - volgens de laatste bronnen - vanavond bekendmaken dat de avondlockdown sowieso verlengd wordt tot na het nieuwe jaar. Ook het advies om maximaal vier mensen thuis uit te nodigen, blijft tijdens de feestdagen actief.

Basisscholen 

De enige vraag die deze dinsdag nog op tafel ligt, is: gaan de scholen een week eerder dicht? Met een laatste schooldag op (officieel) 24 december is de kans groot dat kinderen het virus tijdens de feestdagen doorgeven aan hun opa's, oma's en andere familieleden. Daarom adviseren deskundigen om er een week tussen te plakken. Het demissionair kabinet heeft het OMT hiervoor opnieuw om advies gevraagd.

Hugo de Jonge

Hugo de Jonge begrijpt zelf wel waar deze zorg vandaan komt. "Je wil natuurlijk het liefst de scholen openhouden, maar je zult telkens moeten handelen naar de situatie van dat moment." En die situatie is met de nog steeds torenhoge besmettingsgraad vrij zorgelijk, zo benadrukte hij. 

Boostercampagne

Naast maatregelen lijkt er ook hoop voor alle gevaccineerden: Hugo de Jonge zou vanavond een versnelling van de boostercampagne aankondigen. Hoe hij dat voor elkaar wil krijgen, is nog niet duidelijk. Dat licht hij vanavond uitgebreid toe.

Meer over