Journaal: Persconferentie coronacrisis

Lockdown aanstaande? Mark Rutte en Hugo de Jonge komen met persconferentie

NPO 1 - vrijdag 26 november om 18:58

© ANP PHIL NIJHUIS
Opnieuw komt het demissionaire kabinet een week eerder dan gepland met een persconferentie. De besmettingen lopen op en de ziekenhuizen spreken van code zwart. Er gaan dus nieuwe maatregelen komen, maar welke?

In aanloop van deze persconferentie noemde demissionair minister Hugo de Jonge de situatie al kantje boord. "Het beeld is somber en zorgelijk. De kentering die we willen zien, is nog niet aanstaande." De vraag is alleen: hoe willen ze daar nu wel voor zorgen?

Coronamaatregelen

Het kabinet lijkt eruit. Na een aantal dagen flink vergaderen over wat er moet gebeuren om het besmettingscijfer en de ziekenhuisopnames naar beneden te krijgen, meldden ingewijden dat de plannen nu duidelijk zijn. Dit betekent dat alle horeca, niet-essentiële winkels, kappers, sportscholen, pretparken en theaters vanaf komende zondag elke dag om 17:00 uur dicht moeten tot 05:00 uur in de ochtend. Voor supermarkten geldt er een uitzondering: zij mogen dagelijks openblijven tot 20:00 uur. 

Outbreak Management Team

Het OMT adviseerde verder om de scholen op te houden en daar sluit het kabinet - volgens de laatste bronnen - zich bij aan. Wel gaan er mogelijk nieuwe regels gelden. Zo worden scholieren vanaf groep zes op de basisschool en alle leerlingen op middelbare scholen verplicht om een mondkapje in de gangen te dragen. 

Mark Rutte

Verder zouden Mark Rutte en Hugo de Jonge zeventigplussers adviseren om zo min mogelijk contact te hebben met kleinkinderen, zo meldt het AD. Tot slot zouden er in alle indoor gelegenheden, zoals horeca, theaters en bioscopen, vanaf zondag nog slechts eenderde van het aantal bezoekers naar binnen mogen om de anderhalvemeter te kunnen waarborgen. Een geldende QR-code blijft daarbij ook nodig. Of dit daadwerkelijk ingaat, moet straks blijken.

Meer over