Aanscherping maatregelen verwacht

Journaal: Persconferentie coronacrisis

NPO 1 - vrijdag 12 november om 18:55

© ANP
De persconferenties van Mark Rutte en Hugo de Jonge zijn weer helemaal terug van weggeweest. Tien dagen na het vorige persmoment laten ze Nederland opnieuw weten welke volgende stappen er worden gezet in de strijd tegen corona. Worden de maatregelen soepeler of strenger?

Waarschijnlijk dat laatste, want de signalen uit de samenleving zijn niet gunstig. Zo luidden de ziekenhuizen in Limburg deze week de noodklok omdat ze de toestroom van coronapatiënten niet meer aankunnen. Het aantal positieve testen steeg met 45 procent ten opzichte van vorige week en er is een explosieve vraag naar testafspraken en zelftests. 

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen is de situatie ook niet hoopvol. In het midden van de week lagen er ruim 1600 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat is aanzienlijk minder dan in mei, toen het aantal boven de 2600 uitkwam, maar toch een verdriedubbeling vergeleken met vorige maand. In omringende landen is de situatie niet veel beter.

Nieuwe maatregelen

De voortekenen zien er dus niet best uit. Na een paar dagen flink vergaderen zou het demissionair kabinet hebben besloten om een gedeeltelijke lockdown in te stellen die drie weken duurt, zo meldden bronnen al aan de NOS. Een van de bijbehorende maatregelen is dat de horeca en niet-essentiële winkels vanaf komende zaterdag om 19:00 uur dicht moeten. Ook wordt er geadviseerd om thuis te werken en geldt er opnieuw een dringend advies om thuis maximaal vier mensen uit te nodigen.

Verder is er slecht nieuws voor de voetbalfans. De geruchten gaan namelijk dat sportwedstrijden mogen doorgaan, maar dan zonder publiek op de tribunes. Dit is een grote teleurstelling voor fans die al kaarten hadden gekocht voor het interland tussen Oranje en Noorwegen van aanstaande dinsdag.

Wel ziet het er naar uit dat bioscopen en theaters open mogen blijven, in tegenstelling tot het eerdere advies van het OMT. Het kabinet overweegt nog wel om de horeca in bioscopen en theaters te sluiten.

Toekomstplannen

Het kabinet kijkt ook verder, zo meldden diezelfde bronnen. Voor de langere termijn wordt er namelijk overwogen om de anderhalve meter weer terug te laten keren. Ook willen ze het gebruik van het coronatoegangsbewijs uitbreiden, naar dierentuinen en pretparken. Dat zou alleen juridisch nog moeten worden gecheckt. 

Het enige punt op de agenda is nog het instellen van de 2G-samenleving, oftewel dat je alleen een QR-code krijgt als je gevaccineerd bent of recent genezen bent van corona. Hier wordt vandaag verder over gedebatteerd. 

Meer over