Jurassic Park

Dino’s slaan op hol in eerste Jurassic Park-film

Veronica - maandag 12 juni om 20:25

© Universal
In 1993 zaten hele bioscopen vol mensen met open mond. De dinosaurussen in Jurassic Park zagen er zo levensecht uit, dat het moeilijk te geloven was dat ze geanimeerd waren.

In Jurassic Park hebben wetenschappers het onmogelijke voor elkaar gekregen. Met een druppel dinosaurusbloed die ze uit een fossiele mug hebben opgezogen, een beetje kikker-DNA en een hoop geduld hebben ze levende dinosauriërs ‘gekweekt’.

Jurassic Park

De excentrieke rijkaard John Hammond (Richard Attenborough) is niet tevreden met het simpelweg kweken van dino’s. Hij wil dat mensen naar de prehistorische reptielen kunnen komen kijken. 

Daarom heeft hij op een tropisch eiland een enorme dinodierentuin laten bouwen: Jurassic Park. Voordat het park opengaat voor het publiek nodigt hij een stel wetenschappers uit voor een bezoek.

Paleontologenkoppel Alan Grant (Sam Neill) en Ellie Sattler (Laura Dern) hadden niet verwacht ooit levende dino’s te zien, dus ze weten niet wat ze zien.

Wiskundige Ian Malcolm (Jeff Goldblum) is sceptisch. Volgens hem moet het wel fout gaan met die reuzen.

Malcolm krijgt gelijk: tijdens een orkaan valt de stroom op het eiland uit door een malafide medewerker. Daardoor kunnen de dinosauriërs, dus ook de levensgevaarlijke tyrannosaurus rex, vrij over het eiland rondlopen. 

Richard Attenborough

Tijdens de opnamen op Hawaï kreeg het eiland ook echt te maken met een orkaan. Toen de orkaan Iniki aan land kwam, moest de hele cast en crew van Jurassic Park zich verzamelen in de balzaal van het hotel.

Iedereen was er, behalve oude rot Richard Attenborough. Hij lag heerlijk te slapen in zijn hotelkamer.

Op de vraag hoe hij dat voor elkaar had gekregen, antwoordde de veteraan: "Dit stelt niks voor, ik heb de bombardementen op Londen overleefd!"

Meer over