Just Mercy

Michael B. Jordan verdedigt terdoodveroordeelden in rechtbankfilm Just Mercy

NET 5 - vrijdag 16 februari om 22:54

© Warner Bros
Een zwarte advocaat in Alabama die onterecht terdoodveroordeelden bijstaat, wordt in Just Mercy tegengewerkt door het heersende, witte systeem.

Monroeville, Alabama is de plek waar Harper Lee To kill a mockingbird schreef, een beroemde roman over racisme in de Zuidelijke staten van Amerika.

Just Mercy

Het is ook de plek waar de onschuldige Afro-Amerikaan Walter McMillian (Jamie Foxx) de doodstraf kreeg voor de moord op een jonge witte vrouw. In 1989 verhuist de jonge advocaat Bryan Stevenson (Michael B. Jordan) naar Alabama om terdoodveroordeelden de juridische bijstand te geven waar ze recht op hebben.

McMillians zaak is een van de eerste die hij op zich neemt. Stevenson wil koste wat kost aantonen dat deze veroordeling is gebaseerd op valse getuigenissen en racisme.

Hoe ongeloofwaardig de opstapeling van onrecht in Just Mercy soms ook aanvoelt, alles is echt: de film is gebaseerd op Stevensons autobiografie. Door de sobere regie krijgt de sterke cast de ruimte om dit belangrijke verhaal op een ingetogen manier te brengen.

Brie Larson

Just Mercy was de derde samenwerking tussen regisseur Destin Daniel Cretton en Brie Larson, na Short Term 12 en The Glass Castle (2017). Ze speelt advocaat Eva Ansley die samenwerkt met Stevenson.

Ze zou aanvankelijk een grotere rol spelen in de film, maar dat bleek niet mogelijk door haar verplichtingen voor Marvel-films Captain Marvel en Avengers: Endgame.

Cretton en hoofdrolspelers Michael B. Jordan en Jamie Foxx weten allebei ook goed hoe het is om aan zo’n grote Marvelfilm te werken. Cretton regisseerde Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, Jordan speelt Killmonger in Black Panther en Black Panther: Wakanda Forever en Jamie Foxx speelt Electro in The Amazing Spider-Man 2 en Spider-Man: No Way Home.

Meer over