K-19: The Widowmaker

Harrison Ford duikt onder in de Koude Oorlog in K-19: The Widowmaker

Paramount - donderdag 13 april om 20:30

© Buena Vista International
De eerste nucleaire Sovjet-onderzeeër beleefde in 1961 een rampzalige reis naar de Noord-Atlantische zee. Regisseur Kathryn Bigelow maakte dan ook K-19: The Widowmaker, een film over dit waargebeurde verhaal.

De norse kapitein Alexei Vostrikov (Harrison Ford) heeft de leiding over de K-19. Deze nucleaire onderzeeër is het paradepaardje van de Sovjet-Unie ten tijde van de Koude Oorlog. 

K-19: The Widowmaker

Kapitein Vostrikov heeft de vriendelijke officier Polenin (Liam Neeson) aan zijn zijde. De twee verschillen als dag en nacht, maar willen wel samen vechten voor het vaderland.

Als de K-19 koers zet naar Amerikaans gebied, doet de bemanning een schokkende ontdekking. Er bevindt zich een lek in het nucleaire deel van de onderzeeër.

Daarmee staan niet alleen de levens van de voltallige bemanning op het spel. Als het schip ontploft, zou dat ook het begin van de Derde Wereldoorlog kunnen betekenen.

Lukt het Vostrikov en zijn bemanning de K-19 op tijd in veilige haven te krijgen? Je ziet het in K-19: The Widowmaker.

Harrison Ford

K-19: The Widowmaker is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een aantal oud-bemanningsleden van de K-19 kregen het script te lezen voor de film in productie ging.

Zij waren zo boos over de onjuistheden in dat script dat ze hoofdrolspeler Harrison Ford, regisseur Kathryn Bigelow en de producenten een brief stuurden om hun ongenoegen kenbaar te maken.

Waar ze zoal over vielen? Het gevloek aan boord van de K-19 en de onenigheid tussen de twee hoogsten in rang was hen een doorn in het oog.

Ook het idee dat de bemanning dronken zou zijn geweest en dat er een poging tot muiterij zou hebben plaatsgevonden kon volgens hen niet door de beugel.

Meer over