Kapsalon Romy

Beppie Melissen wordt steeds vergeetachtiger in Nederlandse dramafilm Kapsalon Romy

NPO 3 - woensdag 16 augustus om 21:02

© Melle van Essen
De oma van Romy begint in de Nederlandse film Kapsalon Romy steeds meer te vergeten. Daarom helpt Romy een handje in haar kapsalon.

Romy (Vita Heijmen) en haar oma Stine (Beppie Melissen) zijn nooit close geweest. Toch zien ze elkaar veel.

Kapsalon Romy

Min of meer gedwongen: Romy’s moeder (Noortje Herlaar) heeft het zo druk met haar werk dat ze haar na school niet kan opvangen. De middagen brengt Romy daarom door in Stines kapsalon. Daar is voor een meisje van tien weinig te doen, dus ze zit zich vooral te vervelen.

Tot het haar opvalt dat oma langzaam maar zeker steeds vergeetachtiger wordt. Het zijn de eerste tekenen van alzheimer. Romy gaat Stine helpen: ze houdt de agenda bij, zorgt voor geheugensteuntjes en houdt het reilen en zeilen van de zaak in de gaten.

Ondanks het zware onderwerp is de jeugdfilm Kapsalon Romy licht van toon. Belangrijk daarbij is de slimme omkering van een alzheimercliché. In plaats van dat oma haar persoonlijkheid door de ziekte verliest, wordt ze juist opener, grappiger en liever dan ze was.

Beppie Melissen

Kapsalon Romy was in 2020 de grote winnaar tijdens het Nederlands Film Festival. De film ging met vier Gouden Kalveren naar huis. Scenarioschrijver Tamara Bos en regisseur Mischa Kamp kregen ieder een Kalf. Net als hoofdrolspeelster Beppie Melissen en Noortje Herlaar, die Romy's moeder speelt.

Voor Beppie Melissen was het al haar tweede Gouden Kalf. In 2011 won ze er al eentje voor haar bijrol in Gooische vrouwen.

Meer over