Kees van der Spek: Oplichters aangepakt

Kees van der Spek ten strijde tegen CEO-fraude

RTL 5 - dinsdag 9 november om 20:30

© RTL
Kees van der Spek gaat met de verborgen camera op zoek naar oplichters, fraudeurs, afpersers en andere criminelen. Vaak leidt het spoor naar het buitenland, en doet hij daarbij spraakmakende onthullingen. Deze week onderzoekt Van der Spek een geval van zogeheten CEO-fraude en blijkt de oplichter zich ver weg te bevinden.

Manon doet de financiële administratie bij een Amsterdams bedrijf in bouwmaterialen. Als de directeur haar via een intern mailtje instructies geeft om een groot geldbedrag over te maken naar Spanje, heeft ze geen idee dat dit niet in de haak is. De directeur blijkt echter van niets te weten: niet hij, maar een oplichter heeft het mailtje gestuurd.

Oplichters aangepakt

Manon is slachtoffer geworden van een vorm van oplichting die CEO-fraude wordt genoemd. Daarbij achterhalen oplichters het e-mailadres van iemand op de financiële administratie, en sturen ze zogenaamd uit naam van de baas een opdracht om geld over te boeken. Als uitkomt dat het bedrijf in een val getuind is, schakelt Manon snel Oplichters aangepakt in.

Kees van der Spek

Via een digitale val ontdekt Van der Spek dat de dader in Johannesburg woont. Natuurlijk wil hij graag een woordje met de fraudeur spreken.

Meer over