Kerstboodschap van de paus: urbi et orbi

19 december 2018 12:15 | kijktips | Door Televizier

© Verwendung honorarfrei zur Programmberichterstattung bzw. für die redaktionelle Berichterstattung in Zusammenhang mit oben genannter Sendung, Veranstaltung etc. Bei Veröffentlichung ist in jedem Fall der angeführte Fotocredit wiederzugeben. Für andere Ver
Paus Franciscus verkondigt zijn kerstboodschap vanaf het centrale balkon van de façade van de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek ten overstaan van tienduizenden gelovigen. Dit 'urbi et orbi' wordt rechtstreeks uitgezonden.

In het rechtstreeks uitgezonden Urbi et orbi spreekt paus Franciscus de pauselijke zegen uit. Hij doet dat traditioneel vanaf het centrale balkon van de façade van de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek. Het Latijnse 'urbi et orbi' betekent 'aan stad en wereld'. Het wordt uitgesproken tijdens Kerstmis, Pasen en het aantreden van een nieuwe paus.

Zegen

Het is gebruikelijk dat de zegen gepaard gaat met een uitgebreide begroeting, het benoemen van wereldproblematiek en aansporen tot verbetering. Zo pleitte paus Franciscus tijdens zijn vorige kerstboodschap ten overstaan van tienduizenden gelovigen op het Sint-Pietersplein voor een hervatting van de dialoog in het Palestijns-Israëlische conflict. Ook stond hij stil bij brandhaarden als Syrië, Irak en Zuid-Soedan.

Meer over