Keuringsdienst van waarde

Teun van de Keuken duikt in de bloemetjes en de bijtjes

NPO 3 - donderdag 13 januari om 20:24

© KRO-NCRV
Met de beste bedoelingen kopen sommige dierenliefhebbers bijvriendelijke planten of zaden voor in hun tuin om de bedreigde bijen en hommels te helpen. Maar zijn die planten wel echt goed voor de nuttige diertjes? De Keuringsdienst van waarde gaat in deze herhaling weer op onderzoek uit! 

Brem, margrieten en zomerheide, het zijn zomaar een paar voorbeelden van planten waar bijen dol op zijn. Steeds meer mensen maken zich zorgen om de insecten en kopen daarom bewust bijvriendelijke planten of zaden voor in de tuin. Een uitstekend idee natuurlijk, maar Keuringsdienst van waarde wil wel eens weten wat er klopt van de verhalen over de bijvriendelijkheid van de aangeprezen planten.

Keuringsdienst van Waarde

De keurders ontdekken dat de relatie tussen deze bloemetjes en de bijtjes lang niet altijd een sprookjeshuwelijk is. En dat is jammer, want de bijen kunnen wel wat hulp gebruiken: parasieten, de afname van wilde bloemen en vooral het gebruik van pesticiden zorgen ervoor dat veel bijen sterven. De presentatoren leggen uit waar de nuttige diertjes wel mee geholpen zijn.

Meer over