Keuringsdienst van waarde

Waar gaan bokjes naartoe?

NPO 3 - donderdag 16 december om 20:25

© KRO-NCRV
De helft van de geboren geitenlammetjes is een mannetje. En dat blijkt een kostenpost te zijn voor de boer. Bokjes geven geen populaire geitenmelk en bokkenvlees is niet in trek. Wat moet er met de bokjes gebeuren? Die vraag staat centraal in de nieuwste aflevering van Keuringsdienst Van Waarde.

De geit had begin dit jaar al eens de hoofdrol in Keuringsdienst Van Waarde. Toen focusten de presentatoren zich op het onthoornen van de dieren en de vraag of dit echt nodig is. De keurmeesters gaan nu opnieuw naar de geitenboerderij, want ze willen wel eens weten hoe het zit met al die bokjes die ter wereld komen.

Keuringsdienst Van Waarde

Deze mannelijke lammetjes blijken een kostenpost voor de boer te zijn. Ze geven immers geen geitenmelk - waar tegenwoordig veel vraag naar is - en bokkenvlees is niet zo erg in trek. De mannetjes hebben dus eigenlijk geen functie en dat terwijl de helft van de geboren lammetjes een bokje is. De dieren lekker in de wei laten dartelen, is geen optie voor de boeren. En dus moeten de boeren een andere oplossing voor de bokjes bedenken.

Meer over