Keuringsdienst van waarde classics

Keuringsdienst van waarde wil uitleg over hoge vleesprijs

NPO 3 - donderdag 26 augustus om 20:20

© KRO
De Keuringsdienst ziet steeds vaker rundvlees met exotische namen in de supermarkt. Van bavette en picanha tot tomahawk en sirloin steak. Hoe chiquer de naam, hoe duurder, zo lijkt het. In Keuringsdienst van waarde zoekt men uit of die prijs wel gerechtvaardigd is.

Vroeger at je een biefstuk, van de kogel of de haas. Inmiddels geven supermarkten het rundvlees allerlei exotische namen: picanha, flat iron steak, cowboysteak, bavette, sirloin steak en tomahawk. Hoe chiquer de naam, hoe duurder het vlees, zo lijkt het. Is het vlees ook echt luxer dat de prijs gerechtvaardigd is?

Slager

Waar komen deze nieuwe lappen rundvlees vandaan, vraagt Keuringsdienst van waarde zich in deze classic af, en hoe kan het dat slagers die tot voor kort over het hoofd hebben gezien bij het uitbenen van de koe? Een bezoek aan een meesterslager geeft een hoop duidelijkheid: bekende namen zoals rosbief, sukade, entrecote en staartstuk komen voorbij. Alleen de cowboysteak blijft een raadsel: “Die moet je zelf even aanwijzen, want die ken ik niet.”

Meer over