Keuringsdienst van waarde classics

De Hollandse nieuwe in Keuringsdienst van waarde

NPO 3 - donderdag 19 augustus om 20:20

© KRO
Bij veel viskramen is de Hollandse nieuwe het hele jaar te koop. Wanneer is de haring dan wel nieuw? Dat is deze week de vraag voor de redacteuren van Keuringsdienst van waarde. Maarten Remmers is in Denemarken, waar de vis vandaan komt. Teun van de Keuken neemt een kijkje bij een haringhandelaar.

De presentatoren van Keuringsdienst van waarde gaan in deze herhaling weer op onderzoek uit. Ze stellen zich een vraag die hen regelmatig is gesteld: wat is er zo nieuw aan Hollandse nieuwe? De haring is immers het hele jaar te koop bij veel viskramen.

Maarten Remmers vist naar antwoorden

Ersin Kiris gaat naar Vlaggetjesdag in Scheveningen, waar het eerste vaatje Hollandse nieuwe onder de hamer gaat. Smaken deze visjes anders dan oudere varianten? Maarten Remmers reist naar de thuisbasis van de haring: Denemarken. De vissen worden daar gevangen en ingevroren, klaar voor transport naar Nederland. Tijdens een bezoek aan een Nederlandse haringhandelaar ontdekt Teun van de Keuken hoe het proces verdergaat. Weer vinden de vissen hun weg naar de vriezer, voordat ze uiteindelijk bij de viskraam liggen. 

Meer over