Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst van Waarde onderzoekt: Wat betekent 'traditioneel gebrouwen'?

NPO 1 - dinsdag 12 september om 20:34

© KRO-NCRV
Pils heet eigenlijk altijd ‘traditioneel gebrouwen’, maar brouwers zijn niet zo heel mededeelzaam over wat dit betekent. Met de ingrediënten heeft het weinig van doen, want die verschillen sterk tussen de merken. Lukt het de onderzoekers van Keuringsdienst van Waarde om dit mysterie te ontrafelen? 

Wie tijdens het drinken van een biertje graag de tekst op het etiket of blik leest, is het vast opgevallen dat pils altijd ‘volgens traditioneel recept’ gebrouwen is. Dat klinkt geruststellend, maar wat betekent het eigenlijk?

Keuringsdienst van Waarde

Keuringsdienst van Waarde duikt in deze aflevering in de pilseners om het verschil te zoeken tussen traditie en kletskoek. Hoe oud moet een recept zijn om ‘traditioneel’ te mogen heten? En wat zegt dit over de ingrediënten?

Bier versus pils

Wie een aantal biermerken naast elkaar zet, ziet al snel dat daar grote verschillen tussen zitten. In Duitsland zegt het zogeheten Reinheitsgebot dat een pilsje alleen water, gemoute gerst, tarwe, gist en hop mag bevatten. In Nederland zijn vruchten, kruiden, suikers en hulpstoffen als aroma’s ook toegestaan.

Meer over