Keuringsdienst van waarde

De veelzijdige kalkoen

NPO 3 - donderdag 22 april om 20:25

© KRO-NCRV
De Keuringsdienst onderzoekt in deze slotaflevering de kalkoen. Het dier duikt tegenwoordig in allerlei vormen op in de supermarkt: als ham, bacon, shoarma of zelfs als tournedos. Hoe kan deze vogel zo veelzijdig zijn?

De kalkoen duikt tegenwoordig in allerlei vormen op in de supermarkt. Kalkoenham, kalkoenbacon, kalkoenshoarma, maar ook kalkoenpastrami of zelfs kalkoentournedos. Het zijn allemaal producten die normaal gesproken van een varken, rund of schaap zijn. De keuringsdienst van waarde onderzoekt in deze slotaflevering van dit seizoen hoe een kalkoen zo veelzijdig kan zijn en waarom de vogel zich zo vaak voordoet als een ander dier.

Het eten van kalkoen in Nederland is de afgelopen decennia overgewaaid uit Amerika, waar het traditiegetrouw op het menu staat met Thanksgiving. Waar de kalkoen eerst nog als alternatief voor kip werd gezien, domineert het dier nu dus steeds meer de supermarkten en zijn er inmiddels ook in Nederland tal van kalkoenfokkerijen.

Meer over