Keuringsdienst van waarde

De kleur van kaas onder de loep in Keuringsdienst van Waarde

NPO 3 - donderdag 31 maart om 20:25

© KRO-NCRV
Kaas is er in vele soorten en maten, maar Hollandse kaas van koeienmelk is bijna altijd geel. Ligt dit aan toegevoegde chemische stoffen of heeft de kleur een natuurlijke oorsprong? De keuringsdienst zoekt het uit in deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde

Mensen over de hele wereld eten al duizenden jaren kaas. Waarschijnlijk hebben nomaden het zuivelproduct zo’n zesduizend jaar geleden toevallig ontdekt. Wie denkt aan de kaasafdeling van de supermarkt of de kaasboer op de markt ziet waarschijnlijk een overwegend geel beeld voor zich.

Keuringsdienst van Waarde

In Keuringsdienst van Waarde willen de onderzoekers weten waar toch die gele kleur vandaan komt bij Hollandse kazen. Hebben chemische stoffen hier iets mee te maken? Opmerkelijk is het verschil tussen kaas van koeienmelk en geitenkaas, die spierwit is.

De verslaggevers vermoeden dat verf geen onbekend ingrediënt is in veel kaasproducten. Of dat klopt, proberen ze aan de hand van telefoongesprekken en onderzoek uit te vinden. Ook staat ze een tropische verrassing te wachten.

Meer over