Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst van waarde zoekt geheim achter roasten van koffiebonen

NPO 3 - donderdag 23 september om 20:25

© KRO-NCRV
Er zijn tegenwoordig tal van manieren om koffiebonen te branden. Wat zijn precies de verschillen van deze soorten roast, zoals koffiekenners het branden noemen. De Keuringsdienst gaat op zoek naar het geheim van de roast.

Het branden van koffiebonen kan op verschillende manieren. Volgens koffiekenners is het kiezen van de juiste ‘roast’, zoals zij het branden noemen, essentieel. De perfecte roast is een kwestie van smaak, maar er zijn tegenwoordig wel heel veel soorten van, zo ontdekte De keuringsdienst van waarde: van pike en light tot blond en van special en medium tot slow. Hoe lichter, hoe smaakvoller de koffie.

Dark roast

De benaming voor de sterkste bak koffie is dark. Een soort ultieme branding, die alle subtiliteit aan smaken uit de boon wegschroeit. De dark roast is ook bijna niet meer herkenbaar als koffieboon, de bonen zijn zo zwart gebrand dat ze niet meer naar koffie ruiken en net chocolaatjes lijken. De keuringsdienst gaat op zoek naar het geheim van gebrande koffie.

Meer over