Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst van Waarde onderzoekt de oorsprong van eieren in levensmiddelen

NPO 1 - maandag 18 maart om 21:33

© KRO-NCRV
Mensen eten ruim de helft van alle eieren niet in de vorm van een vers ei, maar als ingrediënt in een grote hoeveelheid voedingsproducten. Het is onduidelijk wat voor soort eieren fabrikanten hiervoor gebruiken, zo blijkt in deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde.

Elk ei dat in Nederland te koop is, komt met een nummer op de schaal. Aan de hand hiervan kan de consument nagaan uit welk land het komt, bij welke boer het is gelegd en of het een legbatterij-ei, scharrelei, vrije-uitloopei of biologisch ei is. Goed om te weten, maar ruim de helft van alle eieren die we in Nederland eten komt helemaal niet in een schaal, maar is ingrediënt in een enorme verscheidenheid aan voedingsmiddelen.

Eieren

Keuringsdienst van Waarde onderzoekt waar ze zoal voor gebruikt worden en stuit op koekjes, kroketten, bami en zelfs bonbons die met ei zijn gemaakt. De herkomst van deze eieren is vaak volstrekt onduidelijk. De redactie gaat daarom op pad om uit te zoeken wat voor soort eieren de levensmiddelenindustrie in haar producten stopt.

Wanneer is Keuringsdienst van Waarde op televisie te zien?

Keuringsdienst van Waarde is iedere maandag rond 21:30 uur te zien bij KRO-NCRV. Deze ei-aflevering volgt op 18 maart 2024.

Meer over