Het verschil tussen verse en bevroren vis

2 maart 2022 09:46 | kijktips | Door Janine van Rooden

© KRO-NCRV
Verse vis heeft in de schappen van de supermarkt een prominentere plek dan vis uit de vriezer én is veel duurder. Op de plastic bakjes staat echter dat deze vis is ontdooid. Wat is dan het verschil met bevroren vis? Keuringsdienst van Waarde zoekt het uit.

Eet vis als die er is, luidt een oud gezegde. Het betekent: grijp je kans als die zich voordoet, maar het zou ook een pleidooi kunnen zijn voor verse vis. Is er eigenlijk een verschil tussen verse en bevroren vis uit de supermarkt?

Keuringsdienst van Waarde

Zo zien supermarkten het: zij geven verse vis een veel prominenter plek dan vis uit de vriezer. De vis in de plastic bakjes is ook een stuk duurder dan de filets die in grote zakken liggen ingevroren. Dat je meer betaalt voor verse vis klinkt logisch, maar de Keuringsdienst van Waarde leest op de onderkant van de bakjes in de kleine lettertjes dat deze is ontdooid. De logische vraag is vervolgens: wat is het verschil in kwaliteit met de vis die in de vriezer ligt? De verslaggevers gaan op onderzoek uit en ontdekken onder meer dat de betekenis van de term vers helemaal niet wettelijk is vastgelegd.

Meer over