Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst Van Waarde onderzoekt wijnazijn

NPO 3 - donderdag 4 november om 20:25

© KRO-NCRV
Wijnazijn is er in rood en wit. De naam doet vermoeden dat aan het productieproces druiven te pas zijn gekomen, maar is dat wel zo? De keurmeesters van Keuringsdienst Van Waarde gaan op onderzoek uit en stuiten op flessen vol zure waarheid.

Azijnzuur. Mensen die goed hebben opgelet bij scheikunde kennen het proces: als de juiste bacteriën in de buurt zijn, vergist het basismateriaal - bijvoorbeeld vruchtensap - en ontstaat alcohol. Komt er lucht bij de vloeistof, dan ontstaat na enige tijd azijnzuur. Verdunnen met water, en je hebt azijn. Dat is de originele manier die al sinds de oudheid wordt toegepast en flink wat tijd vergt.

Keuringsdienst Van Waarde

Tegenwoordig kan azijn in laboratoria ook zonder vruchtensappen worden gemaakt, uit methanol en koolmonoxide. En dat proces is een stuk efficiënter. Keuringsdienst Van Waarde richt zich op de wereld van de wijnazijn. Zoals de naam doet vermoeden is die gemaakt van druivensap - wit (zonder schillen) of rood (met) - maar klopt dat wel? De keurmeesters zoeken het uit.

Meer over