Kijktip | 10 Jaar Jonger In 10 Dagen

Zaterdag gaat het tweede seizoen van 10 jaar jonger in 10 dagen van start. Froukje de Both biedt een luisterend oor voor de acht stellen die meedoen en Esther van Maanen en Kas Stuyf zijn respectievelijk look- en feelcoach. Vijf vragen aan Kas.

Wat is het vaakst voorkomende probleem?

"Problemen tussen de mensen in. Veel stress in een eigen zaak, het verliezen van een kindje of andere omstandigheden. Iedereen gaat daar verschillend mee om en dat kan de communicatie verstoren. Veel stellen zijn ook al lang samen en vergeten vaak moeite voor elkaar te doen na zoveel tijd."

Wat kun jij voor ze doen?

"We halen de stellen tien dagen uit elkaar, reiken tools aan om de eigen blokkades te doorbreken en proberen mensen bewust te maken van patronen. Dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere. Als de relatieproblemen relatief recent zijn, is het eenvoudiger dan wanneer iemand al van jongs af aan een minderwaardigheidscomplex heeft. Esther gaat met de buitenkant aan de slag, ik met de binnenkant."

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt?

"Pfff … Het wordt mooi als je ziet dat de oefening die je verzint ook daadwerkelijk effect heeft. In deze serie zie je een meneer die zijn vrouw altijd wilde verwennen en beschermen. Hij nam haar bijna alles uit handen. Uit liefde, maar het effect was tegenovergesteld, de vrouw verstikte. We hebben die meneer toen met een schild een brandend vuurtje laten verdedigen
tegen een aantal brandweermannen met een brandweerspuit. Hij rende de benen onder zijn lijf vandaan, maar het vuurtje doofde langzaam. Een mooie metafoor met zeer groot effect."

Tien jaar jonger in tien dagen. Dat kan toch niet?

"In mijn vakgebied is het lastig om aan te geven of mensen er jaren jonger van worden. We werken tien dagen lang héél intensief. Therapeutisch gezien
worden er echt grote stappen gezet. Mensen zijn los van hun eigen omgeving en partner. De relatie krijgt een boost. Stellen die bekvechtend binnenkomen, vallen elkaar na tien dagen weer liefdevol in de armen. Daar gaat het om."

Belangrijkste tip?

"Dames: vraag wat je wilt. Vrouwen hebben vaak de neiging zich te schikken. ‘Dan doe ik dit en dan verwacht ik dat, maar dat gebeurt dan niet.’ Wees concreet en spreek desnoods af dat je minimaal één keer week een complimentje wil. Dat voelt kunstmatig, maar het is bewezen dat het werkt. En heren: blijf je waardering uitspreken. Het bosje bloemen blijft nodig. Zo bouw je ook krediet op als je je sokken weer eens hebt laten slingeren … "

Reageren