Kijktip: 100 Jaar Droge Voeten

In 100 jaar Droge Voeten kijkt de NOS terug op de periode na de stormvloed van 1916 in de Zuiderzee. Dionne Stax presenteert.

Precies een eeuw geleden is het, de stormvloed van 1916 in de Zuiderzee. Dijken braken door en tientallen mensen kwamen om het leven. In 100 Jaar Droge Voeten kijkt de NOS terug op de periode na de ramp. Knappe koppen kwamen destijds bij elkaar en bedachten de Zuiderzeewerken, nog altijd een van de grootste waterbouwkundige projecten ooit. Blikvanger is de Afsluitdijk, waarmee de Zuiderzee definitief veranderde in het IJsselmeer.

Dionne Stax

Dionne Stax presenteert het programma vanuit het Woudagemaal in Lemmer, aan de oevers van het meer. Ze toont historische beelden en reportages uit het land, maar kenners werpen ook een blik op de toekomst. Met de stijgende zeespiegel en veranderende neerslagpatronen zijn droge voeten de komende eeuw verre van zeker.

65% onder water

Het is echter maar de vraag of Nederlanders zich bewust zijn van de risico's van het stijgende water. Misschien vinden we het wel te vanzelfsprekend dat ons land al zo lang goed beschermd is tegen de natuurkrachten. Om te onderzoeken in welke mate dat het geval is, heeft de NOS een enquête gehouden, waarvan de uitkomsten worden gepresenteerd. Hoeveel mensen weten eigenlijk dat 65 procent van het Nederlandse landoppervlakte onder water kan komen te staan en wat je kunt doen om jezelf daartegen te beschermen?

Reageren