Kijktip: 2Doc: Het Drama van Alphen, 5 Jaar Later

In de documentaire wordt teruggeblikt op de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Ook kijken we hoe het nu met de slachtoffers van toen gaat.

Een croissantje met verse jus. Paul van der Ham kan er extra van genieten sinds hij de schietpartij van Tristan van der Vlis in Alphen aan den Rijn overleefde. Net zoals van de andere kleine geneugten van het leven.

9 april 2011

De 2Doc Alphen, 5 Jaar Later laat zien hoe veerkrachtig en sterk, maar ook hoe vreselijk kwetsbaar een mens kan zijn. Want de gevolgen van de kogelregen waren verschrikkelijk. Hannah Postma, die zo van wandelen hield, gaat nu in een rolstoel door het leven. En Nadim Yousef, die na een aanslag op zijn leven vluchtte uit Syrië, stierf in het land waar hij veilig dacht te zijn. De Ridderhof was een doorsnee winkelcentrum. In een paar minuten veranderde het op 9 april 2011 in het soort bloedbad dat we alleen van televisiebeelden uit Amerika kennen.

Fatale zaterdag

Op die bewuste zaterdag verliet Van der Vlis zijn flat met uitzicht op De Ridderhof en begon er aan zijn dodelijke tocht. Zes mensen kwamen om, zeventien raakten gewond, daarna beroofde hij zichzelf van het leven. In die luttele minuten veroorzaakte hij de eerste aanslag in Nederland die op Amerikaanse schietpartijen zoals die op de Columbine High School gebaseerd leken.

Nooit meer hetzelfde

Vijf jaar later vertellen nabestaanden, slachtoffers en ooggetuigen over de gebeurtenissen op die fatale dag en hoe het schietincident hun leven voorgoed heeft veranderd. Een documentaire van filmmaker Wilfried Koomen en journalist Ivo van Woerden (schrijver van het boek Het Drama van Alphen).

 

Reageren