Kijktip: 36 miljoen ... en toen? Wat er gebeurde met uw Giro555-gift voor de Filipijnen

In de special 36 miljoen... en Toen? onderzoekt NOS-presentator Herman van der Zandt de gevolgen van de inzamelingsactie voor de Filipijnen.

In 2013 hield de tyfoon Haiyan flink huis op de Aziatische eilandengroep. Het natuurgeweld kostte zeker aan vijfduizend burgers het leven en liet voor miljoenen euro's schade achter. Kort na de ramp sloegen Giro 555, de Samenwerkende Hulporganisaties en alle omroepen de handen ineen om een grootschalige inzamelingsactie op poten te zetten.

Hulpprojecten

En met succes: de campagne leverde ruim 36 miljoen euro op. Twee jaar na dato bezoekt Herman van der Zandt de rampplek om te kijken wat er met dat geld is gebeurd. Hij bezoekt diverse hulpprojecten en praat met ontwikkelingswerkers. Ook vraagt hij de Filipijnse burgers naar het leven na de ramp.

Allesvernietigende superstorm

De Filipijnen waren helaas niet het enige land dat getroffen werd door de tyfoon Haiyan. Ook in Micronesië, Vietnam, Laos, China en Taiwan sloeg de allesvernietigende superstorm toe. Dat gebeurde allemaal in een tijdsbestek van 8 dagen, waarin Haiyan snelheden behaalde van wel 370 kilometer per uur. Op 11 november 2013 was het natuurgeweld voorbij en ging de internationale gemeenschap onmiddellijk over tot actie. De VS stuurden 500 hulpverleners en liefst 80 vliegtuigen naar het rampgebied. Ook de Britse regering zond mariniers naar de Filipijnen.

Reageren