Kijktip: 3Doc: ABBA - Alleen Agnetha

Agnetha Fältskog van ABBA hield nooit zo van de publiciteit, maar in deze BBC-documentaire is ze heel openhartig over haar leven, haar carrière en de tijd erna.

Agnetha Fältskog werd wereldwijd bekend toen ze ruim veertig jaar geleden met ABBA het Eurovisie Songfestival won. In de 3Doc ABBA: Alleen Agnetha vertelt de blonde zangeres onder meer over de hectische periode die volgde en de rustpauze die ze vervolgens inlaste. Ze leefde jarenlang in stilte op een eiland bij Stockholm.

Benny en Björn

Vriend en vijand waren dan ook verrast toen Agnetha voorjaar 2013 het album A uitbracht en de openbaarheid weer opzocht. Ze trad zelfs - eenmalig - op met Take That-zanger Gary Barlow bij een benefietconert. In de BBC-documentaire blikt ze terug op haar leven en carrière. Ook ex-ABBA-collega’s Benny Anderson en Björn Ulvaeus komen aan het woord. Met de laatste was ze tijdens de hoogtijdagen van ABBA zeven jaar getrouwd.

Nederlandse stalker

De twee vertellen over hoe ze elkaar ontmoetten, maar ook over de periode die volgde én over waarom het misging in hun huwelijk. 'Een zware tijd,' aldus Agnetha. Wat volgde waren enkele soloalbums en een nóg dieper dal waarin de Zweedse terechtkwam. Daarin streed ze tegen depressies en een - Nederlandse - stalker.

Nieuw album

Inmiddels is de zangeres er weer bovenop. Ze maakte in 2013 zelfs een heus comeback-album: A. De documentairemakers volgen Agnetha tot in de studio. Daar valt eindelijk weer eens te horen waar ze haar roem aan te danken heeft: een van de bijzonderste stemmen uit de popgeschiedenis.

Reageren