Kijktip: Amsterdam Canal Parade - Gay Pride 2015

1 augustus 2015 10:31 | kijktips | Door Televizier

Art Rooijakkers en Richard Groenendijk ontvangen gasten en geven commentaar bij de 20ste editie van de Amsterdam Canal Parade.

Vijfenveertig boten en rond de 20.000 bezoekers, dat waren in 1996 de cijfers voor de eerste Amsterdam Canal Parade. Inmiddels is de kleurrijke botenoptocht van homo's en lesbiennes toe aan zijn 20ste editie en is het uitgegroeid tot een van grootste evenementen van de stad. Honderdduizenden belangstellenden trekken naar de hoofdstedelijke grachten om de opvarenden van de tachtig feestelijk versierde vaartuigen toe te juichen.

Art Rooijakkers en Richard Groenendijk

Een verslag van deze jubileumeditie is te zien op NPO 3. Art Rooijakkers en Richard Groenendijk ontvangen gasten en nemen het commentaar voor hun rekening; Patrick Martens brengt vanaf het water verslag uit van de festiviteiten en spreekt met BN'ers en buitenlandse sterren die meevaren. Het thema van het evenement is dit jaar 'Share' (Delen).

Kleurrijk palet

De deelnemende boten zijn divers. Van lokale homocafés tot politieke partijen en van een club van in Amsterdam woonachtige expats tot studentenverenigingen; het publiek aan de wal krijgt een kleurrijk palet aan boten en opvarenden te zien.

Delen

Het thema van deze jubileumeditie van de Canal Parade - en dat van de Gay Pride waarvan de botentocht uitmaakt - is bewust gekozen, legt de organisatie uit in De Telegraaf: 'Delen is vermenigvuldigen: gedeelde vreugde is dubbele vreugde en dat geldt ook op het gebied van de liefde. Delen is willen weten hoe het met een ander gaat, jezelf durven zijn, je kwetsbaar opstellen.'

Meer over