Kijktip: Andere Tijden Sport - Hoe de Tour van ’54 naar Nederland kwam

3 Juni 2015 17:40 | kijktips | Door Televizier

Aan de vooravond van de start van de Tour de France in Utrecht gaat Andere tijden sport terug naar 1954. In dat jaar ging 's werelds bekendste wielerronde voor het eerst buiten Frankrijk van start, namelijk in Amsterdam.

Lees het artikel hieronder verder

Het laatste streaming nieuws

Mogelijk gemaakt door guidinc.nl

Turbo Review: Pixar-animatiefilm Luca op Disney Plus

Meer film & serie nieuws

De primeur van de Tour de France in Nederland was een beloning voor de prestatie van het Nederlandse landenteam, dat een jaar eerder het ploegenklassement van 'La Grande Boucle' had gewonnen.

Memorabel

In deze uitzending blikken de makers met Jan Nolten, Gerrit Voorting en Henk Faanhof – alle drie inmiddels overleden – terug op hun deelname aan die memorabele Tour van 1954. De interviews worden ondersteund door niet eerder vertoond beeldmateriaal. Ze zijn met een 16mm-camera gefilmd door een wielergekke familie die de renners met de camera tot ver in Frankrijk volgde.

Utrecht

De 102e editie van de Tour de France begint zaterdag 4 juli in Utrecht. Het is de zesde keer dat de ronde in Nederland van start gaat. Nadat Amsterdam in 1954 de primeur had, mochten achtereenvolgens Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996) en Rotterdam (2010) het 'Grand d├ępart' organiseren. In geen enkel ander land, buiten Frankrijk zelf uiteraard, ging de Tour zo vaak van start.

Meer over