Kijktip: Brandpunt Profiel over Mark Rutte

Al vijf jaar heeft hij misschien wel de zwaarste baan van Nederland: minister-president Mark Rutte. Hij is dikwijls politiek doodverklaard, maar desondanks nog steeds aan de macht.

Al vijf jaar heeft hij misschien wel de zwaarste baan van Nederland: minister-president Mark Rutte. Hij is dikwijls politiek doodverklaard, maar desondanks nog steeds aan de macht. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? Brandpunt Profiel portretteert de premier, die ook wel Mr. Tefal wordt genoemd. Het is een bijnaam die Rutte te danken heeft aan zijn kunst om kritiek soepeltjes van zich af te laten glijden, net als bij pannen waarin dankzij een antiaanbaklaag niets aankoekt.

Overlevingsinstinct

Onder anderen Telegraaf-commentator Paul Jansen, oud-campagnestrateeg Jan Driessen en PvdA-politicus Felix Rottenberg vertellen over Ruttes driftbuien, zijn drijfveren, zijn politieke overlevingsinstinct en zijn rol als behendig onderhandelaar in een gefragmenteerd politiek landschap.

Balkenende

VVD-leider Mark Rutte is sinds 2010 minister-president. Hij nam het stokje over van Jan-Peter Balkenende, die zijn laatste kabinet zag stranden vanwege de missie in Uruzgan. De vervroegde verkiezingen werden, na een nek-aan-nekrace met de PvdA, een prooi voor Mark Rutte en zijn VVD.

Tweede termijn

Voor het eerst sinds 1973 kreeg Nederland een minderheidskabinet, dat gedoogd werd door de PVV van Geert Wilders. Lang duurde dit niet. In 2012 trok de PVV de steun in en bood Rutte zijn ontslag aan. Bij de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen werd de VVD wederom de grootste partij en kon Rutte beginnen aan zijn tweede termijn als premier.

Brandpunt Profiel: Mark Rutte • zondag 14 juni, 22.35, NPO 2

 

Reageren