Kijktip: Brandpunt Reporter: MH17, reconstructie van een ramp

Bijna een jaar na dato reconstrueert Brandpunt Reporter in een extra lange uitzending wat er gebeurde in de eerste 150 uur na de ramp

Op 17 juli 2014, kort na het middaguur, vertrok vlucht MH17 van Malaysia Airlines vanaf Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. Enkele uren later bereikte Nederland het schokkende nieuws dat het toestel boven Oekraïne was neergestort. Bijna een jaar na dato reconstrueert Brandpunt Reporter in een extra lange uitzending wat er gebeurde in de eerste 150 uur na de ramp.

Oogetuigen

Dit gebeurt onder meer aan de hand van gesprekken met betrokkenen, zoals de weduwe van de gezagvoerder, de toenmalige vice-premier van Oekraïne, een Nederlandse politieman die naar het rampgebied afreisde, en ooggetuigen ter plaatse. Bij de ramp in Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders. Nog altijd is van twee slachtoffers de identiteit niet vastgesteld.

Luchtdoelraket

Het toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar jaar neer in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten op dat moment in een hevige strijd verwikkeld waren met het Oekraïense leger. Het onderzoek naar de toedracht van de aanslag is nog in volle gang. Naar alle waarschijnlijkheid is het vliegtuig neergehaald door een luchtdoelraket. Maar wie deze heeft afgeschoten en vanaf welke plek is nog niet duidelijk. Oekraïne wijst de pro-Russische separatisten als schuldigen aan, terwijl Rusland zegt dat Oekraïne de boosdoener is. Tot nu toe zijn van officiële zijde nog geen verdachten aangewezen.

Reageren