Kijktip: College over terreur in DWDD University Presenteert

12 maart 2016 12:00 | kijktips | Door Televizier

© VARA

Beatrice de Graaf, terrorisme-expert en hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht, geeft een college over terrorisme.

'Geef die vrouw een programma. Zendtijd nuttig besteed.' Was getekend: mediarecensent Marcel Peereboom Voller van De Telegraaf. Hij was niet de enige die diep onder de indruk was van het optreden van Beatrice de Graaf in De Wereld Draait Door na de aanslagen in Parijs van vorig jaar.

Aan tafel bij Matthijs 

De terrorisme-expert en hoogleraar Internationale Betrekkingen gaf aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk zo'n duidelijke uitleg dat veel kijkers graag meer van haar wilden zien. Het resultaat van die oproep is te zien in DWDD University: terrorisme. Na even getwijfeld te hebben, zegde De Graaf toe. Het doel van haar college: duidelijkheid scheppen in het terrorismedebat. Het onderwerp van de avond is het ontstaan van terroristische bewegingen en het verdwijnen ervan.

Helpen bij het begrijpen 

De Graaf noemt terroristen 'de fundamentalistische gesels van de moderne tijd' en weet dat ze na de aanslagen op het New Yorkse World Trade Center (2001), de metro van Londen (2005) en vorig jaar nog in Parijs in de belangstelling staan. Ze wil de televisiekijker helpen bij het begrijpen waarom die werden gepleegd. Van essentieel belang hiervoor is volgens haar achtergrondinformatie over de geschiedenis van het terrorisme en de omstandigheden waaronder radicalisering plaatsvindt. 'Zonder historisch besef en begrip van de context zullen we zeker geen grip op het fenomeen krijgen.'

Deze uitzending is zaterdag 12 maart om 20.25 uur te zien op NPO1. 

Meer over