Kijktip: De 1000 Dagen van Willem-Alexander en Máxima

20 april 2016 14:02 | kijktips | Door Televizier

© RVD - Koos Breukel

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitten ruim drie jaar op de troon. Op 30 april 2013 namen ze het stokje over van prinses Beatrix. Wat gebeurde er allemaal in die tijd?

Sandra Schuurhof kijkt in De 1000 Dagen van Willem-Alexander en Máxima hoe de koning en zijn vrouw deze eerste periode zijn doorgekomen. Ze praat hierin onder meer over met royaltyverslaggevers Rick Evers en Marc van der Linden, fotograaf Patrick van Katwijk en Justine Marcella, de hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten.

Tragedie

Koning Willem-Alexander heeft sinds zijn aantreden in 2013 zeven officiële staatsbezoeken gebracht. Het meest recent is dat aan Frankrijk, in maart van dit jaar. Een grote tragedie in zijn eerste periode als vorst is de ramp met de MH17, waarbij 298 mensen de dood vonden. "Het litteken daarvan zal zichtbaar en voelbaar blijven tot in lengte van dagen", zei hij hierover in een toespraak.

Prins Friso

Ook op persoonlijk vlak hadden Willem-Alexander en Máxima in hun eerste periode als koning en koningin te maken met groot verdriet. Een paar maanden na hun aantreden overleed de broer van de koning, prins Friso, op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ski-ongeluk. Hij lag geruime tijd in coma.

Groot verlies

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst die een paar maanden later plaatsvond in de Oude Kerk in Delft hield Willem-Alexander een emotionele toespraak over het gemis van zijn broer. Hij vertelde hierin onder meer dat hij in de verste verte nog niet kon overzien hoe het litteken uiteindelijk met hem zal vergroeien.

 

Meer over