Kijktip: De 200ste aflevering van De Slimste Mens

Philip Freriks en Maarten van Rossem beginnen het jaar met een feestje. Op Nieuwjaarsdag maken ze de 200ste aflevering van De Slimste Mens bij KRO-NCRV.

Philip Freriks en Maarten van Rossem beginnen het jaar met een feestje. Op Nieuwjaarsdag maken ze de 200ste aflevering van De Slimste Mens bij KRO-NCRV.

6800 vragen 

In totaal hebben 198 BN'ers meegedaan aan het programma. 59 procent van hen was man, wat opmerkelijk is. Van alle potentiële deelnemers die de redactie benaderde is namelijk 70 procent vrouw. De BN'ers die het wel aandurfden beantwoordden in al die afleveringen een slordige 6800 vragen. Gemiddeld doen de deelnemers drie afleveringen mee. 48 procent sneuvelt in hun eerste uitzending.

'Het is mij een raadsel'

Op de achtergrond bromt Maarten van Rossem ook al 200 afleveringen het commentaar. De kwalificaties die het jurylid daarin het meest heeft gebruikt zijn: 'krankzinnig', 'onbenullig' en 'Dat zou verboden moeten worden'. Ook uitdrukkingen als 'politieke borrelpraat', 'diepe treurigheid' en 'Het is mij een raadsel' nam hij veelvuldig in de mond.

Weinig politici 

Verder valt op dat maar weinig politici een succesvolle deelname aan De Slimste Mens op hun cv hebben staan. SP-kamerlid Sharon Gesthuizen is met zes afleveringen de slimste politicus, gevolgd door GroenLinks-leider Jesse Klaver en Carola Schouten van de ChristenUnie, die allebei driemaal kwamen opdraven. Het succesvolste beroep in het programma is dat van cabaretier. Maar liefst vier grappenmakers (Arjen Lubach, Pieter Derks, Owen Schumacher en Diederik Smit) wonnen een editie.


Reageren