Kijktip: De eerste aflevering van Studio Tour

2 juli 2015 10:30 | kijktips | Door Televizier

Mart Smeets' Avondetappe is niet meer; vanaf dit jaar praten Dione de Graaff en Gert van 't Hof de Nederlandse wielerfan dagelijks bij over de laatste ontwikkelingen in de Ronde van Frankrijk in Studio Tour.

Naast het presentatieteam is ook het tijdstip veranderd. Niet meer de met nostalgie doorspekte latenightshow, maar een programma 'met het zweet nog op het voorhoofd', zoals de NOS het noemt.

Mart Smeets

De rolverdeling is duidelijk: Dione is ter plaatse voor het laatste nieuws, Gert is in de Hilversumse studio en zorgt samen met een team van 'wegkapiteins' - o.a. Henk Lubberding, Karsten Kroon en Marijn de Vries - voor duiding. Verder levert Tour de France-veteraan  Smeets een dagelijkse bijdrage met de historische rubriek 'Vergeelde herinneringen'.

1989

Hierin is de Tour van 1989 de kapstok. Een bewogen Ronde, die eindigde met de spannendste ontknoping ooit. Laurent Fignon en Greg LeMond waren compleet aan elkaar gewaagd en tot op de Champs-Élysées bleef het spannend wie de laatste gele trui aan mocht trekken. Uiteindelijk won de Amerikaan met een verschil van 8 seconden.

Erik Breukink

Voor de Nederlanders was ook de start van deze editie memorabel. Het was namelijk de laatste keer dat een landgenoot in het geel reed. Erik Breukink viel de eer te beurt, dankzij een uitstekende proloog. Hij zou de trui een dag later verliezen aan de Portugees Acacio Da Silva.

Meer over