Kijktip: De eerste aflevering van The Raft: Overleven op Zee

'Expeditie Robinson, maar dan op het water', zo omschrijft RTL het nieuwe survivalprogramma The Raft: Overleven op Zee. Juist dat water is een niet te onderschatten element.

Iedere week moeten vier kandidaten vier dagen zien te overleven op twee reddingsvlotten in de oceaan. In die tijd zien de deelnemers niets anders dan water. Hun ultieme doel: land in zicht krijgen.

Vis vangen

Het enige wat ze op het vlot hebben is een kleine survivalkit met daarin een eenvoudige waterzuiveraar en een visdraad. Maar ga maar eens een vis vangen met alleen een visdraad. En hoeveel werk moet je verrichten voor een paar slokken water? Tel daar de hoge golven in het Caraïbisch gebied bij op en het is duidelijk: The Raft is geen reisje langs de Rijn.

Overleven

De deelnemers aan The Raft hebben geen avontuurlijke achtergrond. Het zijn geen survivalexperts, maar mensen met een persoonlijk verhaal die willen ontdekken of ze kunnen overleven op zee. Ze hebben iets aan zichzelf te bewijzen en hopen dat het programma ze sterker maakt.

Bootvluchtelingen

De Volkskrant trok onlangs een wat ongelukkige vergelijking door The raft te omschrijven als 'een bootvluchtelingen-eske expeditie'. Volgens RTL heeft de krant iets te snel geoordeeld. Een woordvoerder benadrukt dat de vergelijking met vluchtelingen op de Middellandse Zee in het programma 'op geen enkele manier' terugkomt.

Reageren