Kijktip: De Nieuwe Wildernis

Eerst was er een succesvolle bioscoopfilm over de prachtige Oostvaardersplassen, later een 3-delige tv-serie. In deel 1 gaat het over de lente.

Olifanten, jachtluipaarden en gnoes zijn met enige regelmaat op de Nederlandse tv te zien. Konikpaarden, vossen en edelherten een stuk minder. En dat is best gek, want die dieren leven gewoon in Nederland, in natuurgebied de Oostvaardersplassen om precies te zijn. Regisseurs Mark Verkerk en Ruben Smit brachten daar met De Nieuwe Wildernis verandering in.

Flevopolder

Zij filmden een jaar lang het leven in de Flevopolder en legden aan de hand van de seizoenen het leven van de dieren. Eerst kwam er een bioscoopfilm, later een 3-delige serie. In de eerste aflevering staat de lente centraal. De dieren ontwaken uit hun winterslaap en de natuur komt weer tot leven. Ze baltsen, paren en baren. Te zien is onder meer hoe een jong zwart veulen wordt geboren.

700.000 bezoekers

De filmversie van De Nieuwe Wildernis was een doorslaand succes. Die trok bijna 700.000 bezoekers naar de bioscoop en won onder meer een Rembrandt Award voor beste Nederlandse film en een Gouden Kalf Publieksprijs. Met zoveel succes kan een vervolg bijna niet uitblijven en dat komt er ook: Holland, natuur in de delta verschijnt dit najaar in de bioscoop.

De stekelbaars en de Wadden

Daarin is er aandacht voor dieren als de stekelbaars, de haas en de bever. Als alles volgens planning verloopt komt er in 2017 zelfs nog een derde deel uit, dat zich richt op het Waddengebied. Deze zomer herhaalt de Vara de tv-versie van de eerste opnames.

Reageren