Kijktip: de start van de Tour de France in Utrecht

De 102e editie van de Tour start met een tijdrit van bijna 14 kilometer door Utrecht. Het is de enige individuele race tegen de klok in deze ronde en Tom Dumoulin is een van de favorieten,

De renners worden op gang geduwd nabij het Jaarbeursplein en via het stadion van FC Utrecht, universiteitscentrum De Uithof en het Spoorwegmuseum rijden de renners de binnenstad weer in. Dit is de kans voor erkende tijdrijders als Tony Martin, Fabian Cancellara of Tom Dumoulin om het geel te pakken.

700.000 bezoekers

Mocht dat onze landgenoot lukken, dan kan de vlag uit: de laatste Nederlandse geletruidrager was Erik Breukink in 1989. Maar het is zeker mogelijk, Dumoulin versloeg Cancellara onlangs al twee keer in de Ronde van Zwitserland. Als hij dat in Utrecht ook doet, is dat een prestatie van jewelste.

Utrecht

Utrecht leeft al maanden toe naar de Tourstart. De stad is in de ban van het wielerspektakel en de gemeente is al weken bezig om paaltjes, vluchtheuvels en oneffenheden in het wegdek op de route te verwijderen. Verder lopen duizenden vrijwilligers warm om er een onvergetelijk evenement van te maken. De stad verwacht een toeloop van 600.000 tot 800.000 belangstellenden die het waarschijnlijk heel warm gaan krijgen vandaag.

Het is de zesde keer dat de Tour de France in Nederland van start gaat. Amsterdam had in 1954 de primeur. Het was toen tevens de eerste keer dat het wielerevenement in het buitenland begon. Na Amsterdam volgden Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996) en Rotterdam (2010).

De winnaar

Van die vijf openingsritten op Nederlandse bodem gingen de eerste drie naar een thuisrijder; Den Bosch huldigde de Nederlandse Zwitser Alex Zülle als winnaar. Bij de laatste Nederlandse Tourstart ging het Zwitserse tijdritkanon Fabian Cancellara met de eer strijken, een prestatie die hij in Utrecht maar wat graag zou herhalen.

Reageren