Kijktip: De Uitdaging: Kees en Kees in actie

23 maart 2016 14:42 | kijktips | Door Televizier

© SBS

Kees Tol en Kees van der Spek springen in de bres voor albino's in Tanzania, die hun leven daar niet zeker zijn. 

Kees Tol en Kees van der Spek gooien in De Uitdaging: Kees en Kees in actie alles in de strijd om albinos in Tanzania te helpen. De lokale bevolking denkt vaak dat ze behekst zijn of dat hun witte huid een straf van god is. Andere mensen denken dat een stukje albinohuid, -bot of -orgaan geluk brengt. Albinos zijn hierdoor hun leven niet zeker. Reden voor de 'Kezen' om in actie te komen.

Opvangcentrum 

Regelneef Kees Tol gebruikt zijn talent om de bouw van een opvangcentrum voor elkaar te boksen, waar albinokinderen veilig kunnen spelen. Kees van der Spek neemt de verborgen camera ter hand en onderzoekt hoe het zit met de mythes rond albinisme en de wrede praktijken die daaruit voortvloeien. De presentatoren doen dit in samenwerking met Het Liliane Fonds.

Succesvol programma 

Het is geen toeval dat dit programma De Uitdaging als titel draagt. Van 1990 tot 1998 was dit een zeer succesvol programma van de AVRO. Elke week nam presentatrice Angela Groothuizen een uitdaging aan, die altijd te maken had met de directe leefomgeving van mensen. De bedoeling was binnen een bepaalde tijd het doel te halen, zoals bijvoorbeeld het opknappen van een trapveldje of een instelling voor gehandicapten. Mensen die zich geroepen voelden konden meedoen. Belangeloos, want voor geen enkele actie werd geld betaald.

Meer over