Kijktip | Den Uyl En De Affaire Lockheed

Officieel is nooit bekend geworden wie er schuilging achter het pseudoniem Victor Baarn, een niet te traceren figuur die verschillende bedragen had ontvangen van vliegtuigbouwer Lockheed.

In Den Uyl en de affaire Lockheed wordt verder ingegaan op het mysterie. Wanneer blijkt dat prins Bernhard daadwerkelijk smeergeld heeft aangenomen, moet minister- president Den Uyl beslissen of hij Bernhard strafrechtelijk laat vervolgen.

Baarn en Bernhard, dezelfde persoon?
De serie wekt de suggestie dat Victor Baarn en Prins Bernhard dezelfde persoon waren, zoals algemeen wordt aangenomen. Acteur Hubert Fermin speelt ze allebei. "In het script staat niet expliciet dat het Bernhard is; het gaat om een gestalte die bedrieglijk veel op de prins lijkt. Ik speel Victor Baarn wel. Het is nooit bewezen dat Bernhard hem was, maar je kunt je bijna niet voorstellen wie het anders geweest moet zijn."

Geen heilige Hubert Fermin vindt dat de prins er in de hele affaire niet best vanaf komt. "Maar dat heeft hij aan zichzelf te danken. Ik vind dat het script dat heel goed weergeeft." De acteur denkt niet dat Bernhard een door en door slecht mens was. "Door sommige mensen wordt hij afgeschilderd als een regelrechte nazi, die met complotten de zaak naar zijn hand heeft willen zetten in de oorlog. Dat geloof ik niet, maar hij was ook niet de heilige die hij zelf mogelijk graag had willen zijn. Ik denk dat de waarheid in het midden ligt. Hij zal op momenten heus wel hebben gedacht: dit klopt niet helemaal. Maar ja, mensen zijn meesters in het recht praten van hun eigen fouten."

Reageren