Kijktip: Documentaire: Wibi Soerjadi - Wonderkind in crisis

1 december 2015 16:53 | kijktips | Door Televizier

De documentaire laat een andere kant zien van de Wibi Soerjadi die weliswaar al ruim twintig jaar geldt als een virtuoos concertpianist, maar aan wie ook het imago kleeft van excentrieke bekende Nederlander.

Tik op Google Wibi Soerjadi in en het resultaat is een lijst berichten over de relatie met zijn vriendin (uit), zijn financiële situatie (zorgelijk), en zijn uitgaansleven (roerig). Close up: Wibi Soerjadi laat juist een andere kant zien van de man die weliswaar al ruim twintig jaar geldt als een virtuoos concertpianist, maar aan wie ook het imago kleeft van excentrieke bekende Nederlander.

Zorgzame zoon 

In de documentaire van regisseur Anne-Marieke Graafmans is Wibi te zien als een pianist en componist die op zoek is naar muzikale vernieuwing. Ook toont hij zich een zorgzame zoon die worstelt met het afscheid van zijn vader, die langzaam in vergetelheid wegglijdt. Soerjadi senior lijdt aan Alzheimer en Wibi bekommert zich met grote genegenheid om hem.

Muzikale carrière 

Close up: Wibi Soerjadi maakt gaandeweg duidelijk dat de ernst van het leven niet aan hem voorbij gaat. De ziekte van zijn vader vormt voor Wibi aanleiding voor een terugblik op zijn muzikale carrière. In zijn oude jongenskamer, thuis bij zijn moeder, toont hij de boeken over muziektheorie die hij als tiener las. Te zien is hoe gedreven Soerjadi bezig is met muzikale technieken en zijn muziekkeuze. Verrassend is vooral zijn keuze voor dancemuziek. Ook is te zien hoe vleugelbouwers op aanwijzingen van Soerjadi een vleugel ontwikkelen die een revolutionair andere manier van spelen mogelijk maakt.

 

Meer over